Stiri

Lansarea in Romania a Standardulului National FSC® (Forest Stewardship Council®) pentru Management Forestier


Standardul National FSC® pentru Management Forestier pentru Romania (FSC-STD-ROU-01-2017 EN) a fost lansat oficial in data de 15.01.2019 de catre FSC International si Grupul National de Elaborare a Standardului.


Lansarea a avut loc simultan atat pe site-ul FSC International cat si pe site-ul creat pentru procesul de elaborare a Standardului National pentru Romania.


Standardul aprobat de catre Comitetul de Politici si Standarde FSC in 12 iulie 2017, va intra in vigoare incepand cu data de 15 Aprilie 2019 si este rezultatul unui indelung proces participativ inceput inca din anul 2014, odata cu acreditarea celor 9 membri din Grupul National de Elaborare a Standardului si a Facilitatorului procesului de catre FSC International.


Cele 10 Principii si Criteriile FSC pentru Standardul de Management Forestier, descriu la nivel general elementele si regulile unui management corespunzator din punct de vedere ecologic, ce aduce beneficii sociale si care este viabil economic.


Plecand de la interesul din ce in ce mai mare pentru certificarea padurilor in Romania, a fost considerata oportuna, de catre un numar mare de factori interesati, adaptarea la nivel national a cerintelor acestui Standard, astfel incat sa reflecte in mod real si eficient legislatia nationala, conditiile sociale, economice si de mediu ale tarii noastre in cadrul unui proces participativ prin implicarea in mod adecvat a factorilor interesati relevanti.


Procesul de elaborare a Standardului a inclus multiple intalniri de lucru ale membrilor Grupului de Elaborare a Standardului FSC, consultari cu Forumul Consultativ si factorii interesati si testari in teren. Consultarile publice nationale si internationale au avut un rol esential in cadrul procesului, fiind unul din instrumentele de baza in elaborarea continutului indicatorilor nationali din cadrul Principiilor si Criteriilor FSC

Incepand cu 15 aprilie 2019, proprietarii sau administratorii de paduri ce doresc obtinerea certificatului FSC de tip FM/COC, trebuie sa implementeze cerintele noului Standard FSC pentru Management Forestier (FSC-STD-ROU-01-2017 EN).

Beneficiarii de certificat FSC FM/COC, vor avea la dispozitie un an de zile de la data intrarii in vigoare (15 aprilie 2019 – 15 aprilie 2020), pentru a raspunde la cerintele noului standard FSC adaptat pentru Romania, prin intermediul procesului anual de audit.


Standardul va fi utilizat in procesul de audit, de catre toate organismele de certificare independente, acreditate sa efectueze audituri de terta parte in Romania.


Mai multe informatii legate de Standardul National FSC pentru Management Forestier in Romania, pot fi aflate pe site-ul national www.standardnational.ro sau prin contactarea facilitatorul procesului, Marius Turtica, acf@certificareforestiera.ro sau fsc@standardnational.ro


ai multe detalii legate de anuntul de lansare a Standardul National FSC pentru Management Forestier in Romania emis de FSC International:https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/2246


Standardul National FSC pentru Management Forestier: https://ic.fsc.org/en/document-center/id/357


Marius Turtica Brasov, 15.01.2019


Asociatia pentru Certificare Forestiera
Facilitator Grup Standard National FSC pentru Management Forestier


Contact

Marius Turtica

tel: +40 740 300 616

acf@certificareforestiera.ro

Certificate FSC Romania


harta_cert_small

Harta zonelor de risc si PVRC Romania

harta_risc_small

Ghid PVRC

harta_risc_small