Stiri

Standardul National FSC (Forest Stewardship Council) pentru Management Forestier in Romania


standard national fsc Asociatia WWF DCP Romania in ultimii zece ani a sustinut managementul responsabil al padurilor prin implementarea de proiecte la nivel regional inclusiv prin promovarea certificarii managementului forestier in sistem FSC (Forest Stewarship Council ) ca o garantie a unui management forestier responsabil cu recunoastere internationala.


In cadrul Proiectului WWF - IKEA "Management Forestier Responsabil pentru o Dezvoltare Durabila in Ecoregiunea Dunare - Carpati", WWF a initiat si sustine adaptarea Standardului National pentru Management Forestier in sistem FSC pentru Romania.


Principiile si Criteriile FSC pentru Standardul de Management Forestier, descriu la nivel general elementele si regulile unui management corespunzator din punct de vedere ecologic, ce aduce beneficii sociale si care este viabil economic. Respectarea acestor principii reprezinta conditia obtinerii certificatului FSC. Avand in vedere interesul pentru certificarea padurilor in Romania, consideram oportuna adaptarea acestui Standard la nivel national astfel incat sa reflecte in mod real si eficient legislatia nationala, conditiile sociale, economice si de mediu ale tarii noastre in cadrul unui proces participativ prin implicarea in mod adecvat a factorilor interesati relevanti.


Asociatia WWF Programul Dunare-Carpati Romania a inaintat catre FSC International aplicatia de initiere si acreditare a Grupului de Elaborare a Standardului (GES). Grupul de Lucru pentru Elaborarea Standardului va fi impartit in trei camere: economic, social si de mediu si va fi implicat direct in elaborarea continutului indicatorilor si verificatorilor. Deciziile luate de acest Grup prin vot, vor fi trimise spre instiintare Forumului Consultativ.


Forumul Consultativ cuprinde persoane sau organizatii/institutii ce reprezinta toate domeniile de interese asupra carora Standardul national poate avea un impact.


Procesul de adaptare a Standardului pentru Romania cuprinde in cadrul elaborarii indicatorilor si verificatorilor FSC, un amplu proces de consultare publica. Procesul de adaptare a Standardului National este unul transparent, democratic si mai ales ofera posibilitatea ca toti cei interesati sa-si aduca contribuia proprie la continutul acestuia.


Mai multe informatii despre procesul de Elaborare a Standardului National FSC pentru Management Forestier puteti afla pe site-ul FSC International, iar in Romania intreg procesul va putea fi urmarit pe site-ul WWF DCP Romania (http://romania.panda.org) si Asociatia pentru Certificare Forestiera, coordonator fiind dl. Marius Turtica (e-mail: mturtica@wwfdcp.ro, telefon: 0740 300 616)


Contact

Marius Turtica

tel: +40 740 300 616

acf@certificareforestiera.ro

Certificate FSC Romania


harta_cert_small

Harta zonelor de risc si PVRC Romania

harta_risc_small

Ghid PVRC

harta_risc_small