Categorii

Luand in considerare diversitatea valorilor importante pentru conservare, acestea au fost grupate in sase categorii distincte. Astfel, PVRC sunt acele paduri care prezinta unul sau mai multe din urmatoarele atribute:


VRC1 Suprafete forestiere care contin concentratii de biodiversitate de importanta globala, regionala si nationala

VRC1 In aceasta categorie se incadreaza paduri care contin asociatii neobisnuite de grupuri ecologice si taxonomice, concentratii sezonale exceptionale, specii amenintate, periclitate sau endemite, constituind concentratii de biodiversitate de importanta globala, regionala sau nationala. Datorita faptului ca exista multe modalitati in care valorile de biodiversitate pot fi identificate, aceasta valoare a fost sub-divizata in patru elemente:


  • VRC1.1 Arii protejate: Ariile protejate indeplinesc multiple functii, in special cea de conservare a biodiversitatii. Retelele de arii protejate reprezinta fundamentul conservarii biodiversitatii la nivel national si international
  • VRC1.2 Specii amenintate si periclitate: Anumite specii de plante si animale, din diferite motive au devenit amenintate si periclitate. Padurile care adapostesc populatii ale unor astfel de specii sunt categoric importante pentru mentinerea valorilor de biodiversitate si trebuie gospodarite ca atare.
  • VRC1.3 Specii endemice: Speciile endemice sunt acelea a caror prezenta se limiteaza numai la o anumita arie geografica. Arealul lor este restrans sporeste vulnerabilitatea acestora si astfel procesul de conservare al intregului ansamblu (specie-habitat) devine foarte important.
  • VRC1.4 Utilizarea sezonala critica: Anumite habitate pot fi folosite doar sezonier sau in perioadele cu conditii extreme (asa-numitele refugii), fiind critice pentru supravietuirea unor populatii. Ca atare, gospodarirea corespunzatoare a acestora este esentiala.

VRC2 Suprafete forestiere extinse de importanta globala, regionala sau nationala, in care populatiile speciilor autohtone exista in forma lor naturala din punct de vedere al distributiei si densitatii.

In aceasta categorie se includ peisaje forestiere compuse din paduri pe suprafete intinse si alte ecosisteme in afara de cele forestiere, guvernate de procese ecologice relativ neafectate de activitati antropice recente.


VRC3 Suprafete forestiere care sunt localizate in sau contin ecosisteme rare, amenintate sau periclitate.

VRC1 1In aceste situatii valoarea ridicata de conservare (VRC) o reprezinta tocmai ecosistemul ca intreg. Aceasta categorie cuprinde ecosisteme care sunt rare fie datorita conditiilor naturale climatice, geologice (suprafete de padure cu raristi pe stancarii, goluri de munte, turbarii, cursuri si luciuri de apa, etc) fie datorita activitatilor antropice (alterarea structurii padurilor primare /cvasivirgine, conversia ecosistemelor naturale in terenuri agricole sau alte folosinte, etc). Astfel de ecosisteme includ tipuri de padure rare (chiar daca acestea anterior erau larg raspandite), precum si asociatii rare de specii (chiar daca speciile componente pot fi des intalnite).


VRC4 Suprafete forestiere care asigura servicii de mediu in situatii critice

(ex. asigura surse unice de apa potabila, protectia bazinelor hidrografice torentiale prin regularizarea regimului hidrologic, prevenirea si combaterea eroziunii in conditii deosebite, paduri cu rol de protectie impotriva factorilor climatici daunatori etc.)


Padurile care asigura astfel de servicii trebuie gospodarite corespunzator si mentinute in permanenta. Pentru aceasta in cadrul categoriei VRC4 se incearca definirea cat mai exacta a acestor suprafete. Astfel, avand in vedere diferitele tipuri de servicii de mediu potentiale, pentru sistematizare au fost impartite in trei sub-categorii:


  • VRC 4.1 Paduri cu rol hidrologic deosebit de important
  • VRC 4.2 Paduri de importanta critica pentru protejarea terenurilor
  • VRC4.3 Zone forestiere cu impact critic asupra terenurilor agricole sau piscicole.

VRC5 Suprafete forestiere ce satisfac nevoi de baza ale comunitatilor rurale (nevoile de baza pot fi, spre exemplu: mijloace necesare subzistentei sau pentru sanatate)

VRC 6O padure poate fi incadrata in aceasta categorie in cazul in care comunitatile locale sunt strict dependente de aceasta in vederea obtinerii unor bunuri strict necesare existentei lor, pentru care nu exista alte alternative fezabile. In cazul tarii noastre exemple de astfel de bunuri sunt: lemnul de foc, lemn pentru constructii si alte activitati mestesugaresti, furaje, plante medicinale, etc. In aceasta categorie nu se vor include padurile in care se aplica in exces exploatari forestiere sau alte practici (chiar daca acestea reprezinta activitati traditionale si/sau comunitatile sunt dependente de ele), sau daca exista alte alternative reale de obtinere a respectivelor bunuri.


VRC6 Suprafete forestiere a caror valoare este esentiala pentru pastrarea identitatii culturale a unei comunitati sau a unei zone

VRC6In cazul tarii noastre padurile destinate acestei categorii reprezinta locuri de care se leaga obiceiuri si sarbatori locale, ce se desfasoara traditional in spatiul padurii sau suprafete de padure aflate in apropiere de comunitati religioase, locuri de pelerinaj si monumente istorice.

Contact

Marius Turtica

tel: +40 740 300 616

acf@certificareforestiera.ro

Certificate FSC Romania


harta_cert_small

Harta zonelor de risc si PVRC Romania

harta_risc_small

Ghid PVRC

harta_risc_small