Forest Law Enforcement and Governance

Ce reprezinta FLEG

Planul de Actiune FLEG-T al Uniunii Europene

Ce reprezinta Lemnul Legal


Sisteme de Asigurare a Legalitatii Lemnului


Scopul sistemelor de asigurare a legalitatii lemnului este sa furnizeze modalitati viabile de verificarea si distingere a lemnului si produselor forestiere legale de cele cu provenienta ilegala.Tarile partenere care vor incheia Acorduri Voluntare de Parteneriat vor trebui sa implementeze sisteme care sa asigure ca numai lemnul legal va fi licentiat pentru export.SAL vor trebui sa includa verificarea opreatiunilor forestiere in padure si un control asupra lantului de provenienta al lemnului de la padure pana la export.Un altfel de sistem de asigurare al legalitatii trebuie sa includa minim cinci componente:

  • 1. Definitia lemnului si produselor din forestiere si din lemn produse legal - un standard care stabileste clar care legi ale tarilor Partenere trebuiesc indeplinite si ce criterii
  • 2. Control asupra lantului de custodie(existenta unor sisteme de urmarie a lemnului din padure pana la exportul ca produs finit).
  • 3. Verificare - cerinte pentru verificarea conditiilor de legalitatea cat si a controlului asupra provenientei lemnului pe lantul de custodie.
  • 4. Eliberarea de licente - detalii privind cine elibereaza licenta si procedura de eliberare.

Propunerea de Regulament a UE privind operatorii economici care plaseaza lemn si produse din lemn pe piata UE


Regulamentul introduce obligativitatea toti operatorii economici din industria lemnului sa plaseze pe piata numai produse din lemn provenite din lemn cu provenienta cunoscuta exploatat si recoltat legal.


Firmele din industria de profil care plaseaza pentru prima data produse din lemn pe piata UE sunt considerate cele mai vulnerabile din punct de vedere al disponibilitatii de a plasa lemn illegal pe piata Uniunii.

Acestia vor trebui sa furnizeze informatii de baza despre denumirea speciei,cantitatea(volumul), tara/tarile de recoltare si, in cazul in care este practicabil, padurea de origine.

De asemenea, ei trebuie sa identifice operatorul care a furnizat lemnul si produsele din lemn, precum si operatorul caruia i-a fost furnizat lemnul si produsele din lemn.


Statele membre trebuie sa garanteze ca, in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a regulamentului, tot lemnul si produsele din lemn introduse si puse la dispozitie pe piata sunt etichetate conform acestor cerinte.


Contact

Marius Turtica

tel: +40 740 300 616

acf@certificareforestiera.ro

Certificate FSC Romania


harta_cert_small

Harta zonelor de risc si PVRC Romania

harta_risc_small

Ghid PVRC

harta_risc_small